Η Πράξη «Πρόληψη και Αγωγή Υγείας σε Σχολεία περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση σε Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Αττική – Κεντρική Μακεδονία)»

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.), υλοποιεί το πρόγραμμα «Πρόληψη και Αγωγή Υγείας σε Σχολεία περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση σε Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Αττική – Κεντρική Μακεδονία)». Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των γονέων αλλά και των ίδιων των μαθητών ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε τυχόν ατυχήματα στο σχολικό περιβάλλον ή και στο χώρο ζωής τους και να τους οπλίσει με τις απαραίτητες εκείνες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις διασφαλίζοντας την υγεία των μαθητών. Παράλληλα, σε μία εποχή όπου η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων έχει αυξηθεί, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει ευκαιρίες και κατάλληλα ερεθίσματα για ευαισθητοποίηση και προσφορά προς τον συνάνθρωπο σε περίπτωση ανάγκης. Αφορά τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης δημοτικού, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε 23 Δήμους (15 στην Αττική και 8 στη Θεσσαλονίκη). Στα παιδιά θα διεξαχθούν προγράμματα Αγωγής Υγείας ενώ στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιηθούν προγράμματα εκμάθησης αντιμετώπισης επειγουσών περιστατικών και παροχής πρώτων βοηθειών.

Σκοποί του προγράμματος είναι:

  • Να προάγει την ευαισθητοποίηση απόκτησης δεξιοτήτων Βασικών Πρώτων Βοηθειών των κατοίκων και κυρίως αυτών που διαμένουν σε δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου υπάρχουν αποδεδειγμένα προβλήματα φτώχειας, ανεργίας και ανέχειας, την αναγκαιότητά τους στην καθημερινή ζωή και την απόκτηση γνώσεων, στάσεων και συμπεριφορών για την αποφυγή επικίνδυνων για τη ζωή καταστάσεων.
  • Να προάγει την ψυχική, σωματική και κοινωνική ευεξία των μαθητών/τριών ως εφόδιο ζωής, αφενός με την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών ικανοτήτων, αφετέρου με τη συλλογική δράση ως προς την αναβάθμιση του κοινωνικού περιβάλλοντός τους.

Για την εκτέλεση του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί διαδραστικό και εποπτικό εκπαιδευτικό υλικό, από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας με μακρόχρονη εργασιακή και εκπαιδευτική εμπειρία. Για τα παιδιά η επίδειξη θα γίνει με τη βιωματική μέθοδο και θα περιλαμβάνει κυρίως παιχνίδια ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό πρόγραμμα θα μπορούν με το δεδομένο εκπαιδευτικό υλικό, να υποστηρίξουν μετά το πέρας του προγράμματος, εθελοντικό Δίκτυο ή Ομάδα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας. Στόχος είναι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα 200 σχολεία. Εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν 10.000 – 16.000 μαθητές, 4.000 – 6.000 γονείς και 1.000 – 2.000 εκπαιδευτικοί.

Πρόληψη και Αγωγή Υγείας για Μαθητές

Το πρόγραμμα θα γίνει με τη βιωματική μέθοδο και θα περιλαμβάνει κυρίως παιχνίδια ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον. Για την εκτέλεση του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί εκπαιδευτικό υλικό το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Βασικός στόχος του Εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές είναι να παρέχει βασικές γνώσεις σε διάφορα πεδία της καθημερινής ζωής των παιδιών όπως υγιεινή, σχολικός εκφοβισμός, ανάπτυξη δεξιοτήτων στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, διατροφικές συνήθειες και άλλους τομείς. Επίσης, στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων, στάσεων, και δεξιοτήτων Βασικών Πρώτων Βοηθειών καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα εφαρμογής τους στην καθημερινή ζωή για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων και την ορθή επέμβασή τους, εάν χρειασθεί, μέχρι την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας. Το Εκπαιδευτικό Υλικό για τους μαθητές περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Διατροφή & Υγεία
  • Πρόληψη Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών
  • Ήλιος – Θάλασσα & Υγεία
  • Κυκλοφοριακή Αγωγή
  • Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying)
  • Πρώτες Βοήθειες

Πρόληψη και Αγωγή Υγείας για Γονείς και Εκπαιδευτικούς

Το πρόγραμμα θα γίνει με τη βιωματική μέθοδο και επιδείξεις με τη βοήθεια διαδραστικού και εποπτικού Εκπαιδευτικού Υλικού. Ενδεικτικά το πρόγραμμα για τους γονείς, τους κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει:

  • Βασικές έννοιες, εκτίμηση κατάστασης, αναγνώριση σημείων και συμπτωμάτων
  • Οδηγίες παροχής Πρώτων Βοηθειών, οργάνωση φαρμακείου
  • Πρόληψη ατυχημάτων στο σχολείο, τραυματισμοί – εκδορές- γρατζουνιές
  • Επίδειξη εικονικών δράσεων με προπλάσματα
  • Αναγνώριση ανοιχτών και κλειστών κακώσεων (θλάσεις- τραύματα), Κακώσεις αρθρώσεων – Είδη αυτών (διάστρεμμα κτλ,) και συμπτώματα (οίδημα κτλ), Κατάγματα και είδη αυτών- αντιμετώπιση, Πόνοι στη μέση, πλάτη, αυχένα
  • Αιμορραγίες, είδη αυτών, συμπτώματα, ρινορραγίες και αντιμετώπιση
  • Δηλητηριάσεις, είδη δηλητηρίων και αντιμετώπιση
  • Διάσειση, Λιποθυμία, Πνιγμός
  • Βασική ανάνηψη (ΚΑΡΠΑ), χρήση απινιδωτή
  • Εγκαύματα, ηλεκτροπληξία, θερμοπληξία

Ευαισθητοποίηση – Πληροφόρηση – Δημοσιότητα

Στα πλαίσια της υλοποίησης των παρεμβάσεων στα σχολεία, πραγματοποιείται ένα φάσμα ενεργειών στην κοινότητα, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την προβολή του προγράμματος. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται ιστοσελίδα όπου βρίσκεται αναρτημένο όλο το υλικό του προγράμματος, η χρήση κοινωνικών δικτύων, η διενέργεια ενημερωτικών ημερίδων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και η προβολή του προγράμματος στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.